Arta, afacere de lux?
Insufletita de castele inchise, înnobilata de trecerea timpului si adusa la rang de afacere in zilele noastre, arta ramane elementul care isi pastreaza stabilitatea la prabusirea pietelor traditionale.
Indiferent de suportul pe care artistii aleg sa-si exteriorizeze creativitatea, natura umana continua sa scoata la lumina surprinzatoare artefacte: picturi murale, sculpturi, arhitecturi, podoabe, piese unice in lume, continua sa fie deziderate ale celor mai multi dintre noi.
Potrivit raportului pentru anul trecut intocmit de Artprice[1], piata de arta a inregistrat tranzactii de peste 12 miliarde USD. Cea mai mare pondere pe aceasta piata o detine China, urmata de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta si Germania.
Analiza pietei facuta de aceeasi publicatie releva o constanta in ceea ce priveste interesul manifestat de piata reprezentativa pentru operele postbelice (ale artistilor nascuti intre anii 1920 – 1945) , o crestere spectaculoasa a vanzarilor de arta moderna si contemporana, insa un interes scazut pentru arta veche.
Tara noastra se inscrie in tendintele mondiale
In Romania, initiativa pentru dezvoltarea unei afaceri in acest domeniu este inca timida, lasand loc de mai bine in satisfacerea cerintei existente pe piata in acest moment. Desi pentru anul 2013 Romania se inscrie in tendintele mondiale de crestere prin prisma vanzarilor inregistrate de casele de licitatie de arta, piata autohtona ramane una greu de anticipat, dovada stand diversificarea ofertelor.
Astfel, cifra de 15,1 milioane Euro publicata de Institutul pentru Managementul Artei (IMA), ramane in opinia noastra un numar nereprezentativ pentru cuantificarea tuturor tranzactiilor care au loc de fapt pe aceasta piata. Arta de patrimoniu continua sa fie cel mai interesant segment pentru consumatorii de arta din Romania.
Domeniul artei ramane unul cu nenumarate provocari pentru antreprenorii autohtoni, necunoscut si, probabil neinteles ori vazut altfel decat o reala oportunitate, arta constituie inca una din resursele insuficient exploatate ale Romaniei.
Artistii si comerciantii de arta se intorc catre Legal to Business ori de cate ori au nevoie de ajutorul nostru pentru a le transforma arta in afacere si de fiecare data cand isi vor transformata afacerea in arta. Ii ajutam deopotriva prin consiliere in ceea ce priveste conformarea la legislatia aplicabila, protejarea drepturilor de autor, asistenta si reprezentarea in ori in afara instentei de judecata, astfel incat sa contribuim la o dezvoltare accelerata a acestei piete si in Romania.
[1] Artprice.com, publicatie americana, liderul mondial in informatii pe piata de arta din 1987.
ARTICOLE IN DOMENIU

Sediul social al societatilor
Indiferent de forma pentru care optati pentru organizarea societatii, in alegerea sediului social trebuie sa pastrati in minte, pe langa centrul...
Citeste mai mult