Calitatea de asociat intr-o societate cu raspundere limitata (SRL)

Pentru a dobandi calitatea de asociat al unei societati (existente ori care urmeaza sa fie infiintata), in afara initiativei antreprenoriale care se dovedeste in timp, celelalte conditii sunt prevazute de legea societatilor. Este mai cuprinzator sa precizam cui ii interzice legea detinerea calitatii de asociat:

  1. persoanele incapabile, potrivit legii;
  2. persoanele condamnate pentru gestiune frauduloasa, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare / luare de mita;
  3. persoanele condamnate pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656 / 2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism;
  4. pentru infractiunile prevazute in legea insolventei.

Astfel, orice persoana fizica sau juridica poate deveni asociat cu conditia sa fie capabila si sa nu fi fost condamnata pentru una din infractiunile amintite mai sus. In vederea inregistrarii calitatii de asociat al unei SRL in registrul comertului, actul constitutiv ori statutul va trebui sa cuprinda datele de identificare:

  • numele, prenumele, codul numeric personal sau echivalentul acestuia, potrivit legii nationale, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia persoanei fizice sau
  • denumirea, sediul, nationalitatea, numarul de inregistrare din evidentele institutiilor publice in care a fost inregistrata, potrivit legii nationale a persoanei juridice.

Ca asociat al unei SRL se impune subscrierea si varsarea capitalului social la data inregistrarii acestei calitati in registrul comertului, dar si participarea la profitul si pierderile inregistrate de societate la incheierea exercitiului financiar. In cazul unui singur asociat, deciziile cu privire la societate sunt luate de asociatul unic in mod individual, in caz contrar, hotararile pentru societate se iau in mod colectiv in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor.

O SRL poate fi detinuta de cel mult 50 de asociati. Pe de alta parte, nicio persoana nu poate avea calitatea de asociat unic decat in cadrul unei singure societati cu raspundere limitata.

Dat fiind caracterul profund personal al societatilor cu raspundere limitata, asociatii acestora este bine sa impartaseasca aceeasi viziune cu privire la proiectul pus in aplicare si sa aiba interese si valori comune exprimate in cadrul unui plan de afaceri stabilit pe o perioada rezonabila de timp.

Recent Posts
Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search