1. Ce tipuri de firme există?
Deținătorul unei afaceri, antreprenorul, poate folosi și propriul nume, ca denumire a societății, ca nume folosit în comerț, cum ar fi „Popescu Ștefan SRL”, prin care se diferențiază de ceilalți comercianți. Își va alege însă o denumire deosebită de numele său (de exemplu „Spălătorie auto SRL”) dar și de cele ale celorlalți comercianți înregistrați deja în registrul comerțului.
Mulți antreprenori, mai ales cei care aleg ca afacerea lor să funcționeze în cadrul unor parteneriate, optează însă pentru varianta desfășurării activității sub un nume distinct de propriile nume, întrucât înregistrarea firmei ar crea dificultăți fiind formată din toate numele partenerilor. În același timp, comerciantul care își desfășoară singur activitatea, Popescu Ștefan, poate opta să desfășoare activitatea ca partener cu Spălătorie auto, sub denumirea „Spălătorie auto Colentina SRL”.
Numele unui brand folosit pentru a desemna un produs sau serviciu, poate constitui de asemenea denumirea unei societăți. De exemplu, Microsoft folosește brandurile Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook etc. pentru aplicațiile sale.
2. Care sunt principalele considerente în alegerea firmei (denumirii afacerii)?
Denumirea afaceriei tale ar trebui să te ajute la construirea unei imagini de încredere a afacerii în rândul clienților, furnizorilor și angajaților. Dacă reușești să faci acest lucru, denumirea poate deveni un bun evaluabil pe care să-l poți include în situațiile financiare, pe care să-l poți vinde sau „împrumuta” altora pentru a-l folosi.
Ar trebui să fie ușor de reținut. Denumirile lungi sau inițialele ori acronimele sunt adesea greu de ținut minte. Denumirile distinctive sunt cele mai bune, deși denumirile extravagante sau individualizate, ca “ou” sau “portocala”, pot crea confuzie în rândul clienților, exceptând cazul în care ești pregătit să-ți promovezi afacerea atât de tare încât să-ți definești încă de la început poziția dorită pe piață, ori dacă numele ți se potrivește pentru că afacerea ta este extrem de creativă.
Un alt beneficiu al denumirilor distinctive este acela de a fi ușor de protejat – de exemplu prin:
- introducerea unei acțiuni în instanță împotriva unei alte persoane care folosește fără drept denumirea;
- înregistrarea denumirii ca marcă înregistrată prin care să obții drepturi semnificative împotriva cuiva care încearcă să folosească denumirea afacerii tale ori o denumire similară, pentru alte afaceri.
Folosirea unei denumiri care să reprezinte doar descrierea activității tale (cum ar fi „Spălătorie auto Colentina SRL”) va determina clienții să știe număidecât ce faci și își pot aminti de tine mai ușor; însă dacă te hotărăști să-ți schimbi activitatea ori să te extinzi într-o nouă arie geografică, este posibil să fii nevoit să-ți schimbi denumirea și să reîncepi să construiești de la început încrederea clienților în noua denumire. O denumire reprezentând sugestia activității îți va face imposibilă și înregistrarea mărcii, fiind insuficient de distinctivă pentru a justifica protecția oferită de marcă înregistrată.
Multe afaceri cu activități în domenii diferite folosesc un cuvânt distinctiv pentru fiecare dintre domenii, cum ar fi fosta Kraft, actuala Mondelez International, care reunește sub denumirea ei mărci precum Toblerone (dulciuri) sau Jacobs (cafea) ori cum Henkel a reunit Persil (curățenie), Moment (bricolaj), Fa (îngrijirea corpului), Syoss și Schwarzkopf (cosmetice) în același portofoliu.
3. Aspecte de ordin practic
Societatea trebuie denumită din cuvinte mai lungi de 4 litere și distincte de celelalte denumiri ale societăților înregistrate deja. Cuvinte precum „holding”, „comercial” sau „group” nu constituie elemente de diferențiere, indiferent de limba în care sunt redactate.
Utilizarea cuvântului „România” în cuprinsul denumirii poate genera prelungirea duratei de înființare a societății cu aproximativ 15 zile lucrătoare, întrucât pentru utilizarea acestui cuvânt în denumirea unei societăți se va obține acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului. Pentru obținerea acordului, se va justifica utilitatea folosirii cuvântului în cadrul denumirii.
Chiar folosirea cuvântului „România” într-o altă limbă ori folosirea particulei „ro” sau derivatelor vor face obiectul unei cereri adresate aceleiași autorități, la care să ni se comunice în mod expres că pentru folosirea acestor cuvinte / particule în denumirea noii structuri nu este necesară obținerea unui astfel de acord.
4. Emblema (Logo)
În alegerea emblemei, criteriile de selecție se păstrează similare cu cele avute în vedere la alegerea denumirii. Emblema societății poate fi formată dintr-o reprezentare grafică, figurativă și / sau text. În rezervarea disponibilității emblemei, o machetă va fi anexată la cererea de verificare și rezervare.
Macheta emblemei nu va prezenta simboluri universal valabile de tipul ® sau ™ decât dacă emblema respectivă chiar este înregistrată sau dacă este o marcă comercială, caz în care se va solicita să se aducă documente prin care să se justifice folosirea acestor simboluri.