1. Ce tipuri de firme exista ?

Detinatorul unei afaceri, antreprenorul, poate folosi si propriul nume, ca denumire a societatii, ca nume folosit in comert, cum ar fi „Popescu Stefan SRL”, prin care se diferentiaza de ceilalti comercianti. isi va alege insa o denumire deosebita de numele sau (de exemplu „Spalatorie auto SRL”) dar si de cele ale celorlalti comercianti inregistrati deja in registrul comertului.

Multi antreprenori, mai ales cei care aleg ca afacerea lor sa functioneze in cadrul unor parteneriate, opteaza insa pentru varianta desfasurarii activitatii sub un nume distinct de propriile nume, intrucat inregistrarea firmei ar crea dificultati fiind formata din toate numele partenerilor. In acelasi timp, comerciantul care isi desfasoara singur activitatea, Popescu Stefan, poate opta sa desfasoare activitatea ca partener cu Spalatorie auto, sub denumirea „Spalatorie auto Colentina SRL”.

Numele unui brand folosit pentru a desemna un produs sau serviciu, poate constitui de asemenea denumirea unei societati. De exemplu, Microsoft foloseste brandurile Word, Excel, Access, Powerpoint, Outlook etc. pentru aplicatiile sale.

2. Care sunt principalele considerente in alegerea firmei (denumirii afacerii)?

Denumirea afacerii tale ar trebui sa te ajute la construirea unei imagini de incredere a afacerii in randul clientilor, furnizorilor si angajatilor. Daca reusesti sa faci acest lucru, denumirea poate deveni un bun evaluabil pe care sa il poti include in situatiile financiare, pe care sa il poti vinde sau „imprumuta” altora pentru a-l folosi.

Ar trebui sa fie usor de retinut. Denumirile lungi sau initialele ori acronimele sunt adesea greu de tinut minte. Denumirile distinctive sunt cele mai bune, desi denumirile extravagante sau individualizate, ca “ou” sau “portocala” pot crea confuzie in randul clientilor, exceptand cazul in care esti pregatit sa-ti promovezi afacerea atat de tare incat sa iti definesti inca de la inceput pozitia dorita pe piata ori daca numele ti se potriveste pentru ca afacerea ta este extrem de creativa.

Un alt beneficiu al denumirilor distinctive este acela de a fi usor de protejat – de exemplu prin:

  • introducerea unei actiuni in instanta impotriva unei alte persoane care foloseste fara drept denumirea;
  • inregistrarea denumirii ca marca inregistrata prin care sa obtii drepturi semnificative impotriva cuiva care incearca sa foloseasca denumirea afacerii tale ori o denumire similara, pentru alte afaceri.

Folosirea unei denumiri care sa reprezinte doar descrierea activitatii tale (cum ar fi „Spalatorie auto Colentina SRL”) va determina clientii sa stie numaidecat ce faci si isi pot aminti de tine mai usor; insa daca te hotarasti sa iti schimbi activitatea ori sa te extinzi intr-o noua arie geografica, este posibil sa fii nevoit sa iti schimbi denumirea si sa reincepi sa construiesti de la inceput increderea clientilor in noua denumire. O denumire reprezentand sugerarea activitatii iti va face imposibila si inregistrarea marcii, fiind insuficient de distinctiva pentru a justifica protectia oferita de marca inregistrata.

Multe afaceri cu activitati in domenii diferite folosesc un cuvant distinctiv pentru fiecare dintre domenii, cum ar fi fosta Kraft, actuala Mondelez International, care reuneste sub denumirea ei marci precum Toblerone (dulciuri) sau Jacobs (cafea) ori cum Henkel a reunit Persil (curatenie), Moment (bricolaj), Fa (ingrijirea corpului), Syoss si Schwartzkopf (cosmetice) in acelasi portofoliu.

3. Aspecte de ordin practic

Societati trebuie denumita din cuvinte mai lungi de 4 litere și distincta de celelalte denumiri ale societatilor inregistrate deja. Cuvinte precum „holding”, „comercial”  sau „group” nu constituie elemente de diferentiere, indiferent de limba in care sunt redate.

Utilizarea cuvantului „Romania” in cuprinsul denumirii poate genera prelungirea duratei de infiintare al societatii cu aproximativ 15 zile lucratoare, intrucat pentru utilizarea acestui cuvant in denumirea unei societati se va obtine acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului. Pentru obtinerea acordului se va justifica utilitatea folosirii cuvantului in cadrul denumirii.

Chiar folosirea cuvantului „Romania” intr-o alta limba ori folosirea particulei „ro” sau derivatelor, vor face obiectul unei cereri adresate aceleiasi autoritati, la care sa ni se comunice in mod expres ca pentru folosirea acestor cuvinte / particule in denumiriea noii structuri nu este necesara obtinerea unui astfel de acord.

4. Emblema (Logo)

In alegerea emblemei criteriile de alegere se pastreaza similare cu cele avute in vedere la alegerea denumirii. Emblema societatii poate fi formata dintr-o reprezentare grafica, figurativa si / sau text. In rezervarea disponibilitatii emblemei, o macheta va fi anexata la cererea de verificare si rezervare.

Macheta emblemei nu va prezenta simboluri universal valabile de tipul ® sau ™ decat daca emblema respectiva chiar este inregistrat sau daca este o marca comerciala, caz in care se va solicita sa se aduca documente prin care sa se justifice folosirea acestor simboluri.

 

Recent Posts
Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search