Legal to Business – 5 Decembrie Ziua activității de Voluntariat

Volunteer Day for Economic and Social Development este celebrată, în fiecare an la 5 decembrie, pentru a cinsti eforturile depuse de cei care desfășoară o muncă de voluntariat.

Ce este activitatea de voluntariat?

Voluntariatul constă în participarea voluntarului la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup.

Beneficiile uimitoare ale voluntariatului

#5 Timpul afectat activităților de voluntariat te fac să te simți ca și când ai dispune de mai mult timp

Potrivit unui studiu publicat de Harvard Business Review în 2012, folosirea timpului liber în folosul altora crează voluntarului senzația că rămâne cu mai mult timp liber și nu cu mai puțin. Acest sentiment este similar celui resimțit de aceia care donează bani și care se simt astfel mai înstăriți.

#4 Exploatarea aptitudinilor generează dezvoltarea de aptitudini noi

Voluntariatul bazat pe diferite aptitudini constituie o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea de abilități noi, care să ajute voluntarul să avanseze mai ușor în domeniul în care profesează. Chiar un articol publicat de Stanford Social Innovation Review definește volutariatul bazat pe aptitudini ca fiind ”următorul teren de pregătire a managerilor”.

În plus, am aflat că dezvoltarea abilităților tehnice și asociate zonelor de leadership este principalul motiv pentru care corporațiile investesc în programele de voluntariat bazate pe aptitudini.

#3 Nivelul sănătății fizice este susținut de activitățile de voluntariat

Rezultatele cercetărilor au demonstrat că voluntariatul conduce la îmbunătățirea stării de sănătate: cei care se oferă voluntari își reduc rata mortalității, își cresc abilitățile funcționale și își scad șansele de a dezvolta depresii de-a lungul vieții, prin comparație cu cei care nu se oferă voluntari.

Fiind dovedit că voluntariatul îmbunătățește starea de sănătate, implicarea în activități pr bono ar trebui să fie suficient de tentantă deja, potrivit informațiilor publicate de UnitedHealthcare.

#2 Oferirea voluntară a experienței din domeniul tău de activitate te ajută să câștigi experiență în alte domenii de activitate

Observăm constant cum profesioniști din diverse domenii de activitate aleg să își ofere voluntar experiența. De asemenea, voluntariatul într-o industrie cu care nu ești familiarizat îți va lărgi orizonturile și îți poate facilita schimbarea domeniului în care profesezi.

De asemenea, tranzitul de la munca în corporații la munca în cadrul unor organizații non profit poate fi facilitat de activitatea de voluntariat. Pe piața de recrutare internațională, activitățile voluntare incluse în CV sporesc șansele candidaților la obținerea unui loc de muncă.

#1 Dezvoltarea relațiilor interumane

Legătura dintre voluntariat și fericire a fost evaluată în diverse studii care au evidențiat că nivelul de fericire al voluntarilor crește pe măsra implicării în activitățile de voluntariat, prin dezvoltarea empatiei și a legăturilor sociale.

#1.1 (bonus pentru cetățeni ai statelor non-membre ale UE) Obținerea dreptului de ședere în România

Ca voluntar în România trebuie să aveți încheiat un contract de voluntariat cu un ONG. Contractul va cuprinde mențiuni cu privire la activitatea pe care urmează să o desfășurați, condițiile în care sunteți supravegheați în îndeplinirea sarcinilor, precum și informații privind orele de lucru.

Organizația-gazdă asigură cazarea, mijloacele de întreținere și asigurarea medicală pentru întreaga perioadă de valabilitate a vizei, precum și eventualele costuri privind îndepărtarea. Trebuie să aveți vârsta de peste 14 ani inclusiv, iar daca străinul este minor trebuie să aibă încuviințarea părinților sau a tutorelui cu privire la șederea pe teritoriul României în acest scop.

Dacă, exceptând latura socială, prin care întorci comunității o parte din valoarea pe care ți-a oferit-o, argumentele de mai sus te-au convins să îți pui aptitudinile dobândite în folosul social, găsești ușor organizațiile care au nevoie de voluntari în domeniul în care activezi prin LinkedIn’s For Good.

Mai trebuie să știi că în România Legea nr. 78 din 2014 reglementează activitatea de voluntariat și că această activitate nu poate fi prestată decât prin încheierea unui contract de voluntariat, obligatoriu între o persoană fizică și un ONG.

Potrivit cadrului legal aplicabil activității de voluntariat în România, este obligatoriu ca, în afara acestui contract, ONG-ul și fiecare din voluntarii săi să semneze și:

(a)    Fișa de voluntariat – un model găsești ca Anexa nr. 1 la Contractul de voluntariat,

(b)    Fișa de protecție a voluntarului

iar ONG-ul să dețină și să organizeze:

(c)     Regulamentul intern prin care să stabilească criterii de evaluare a voluntarilor și

(d)    Registrul de evidență al voluntarilor.

Ca urmare a activității de voluntariat defășurate, ONG-ul este obligată să elibereze, la cererea voluntarului, un certificat de voluntariat însoțit de raportul de activitate.

Deși în reglementarea activității de voluntariat în România nu sunt prevăzute sancțiuni pentru neconformarea la dispozițiile legii în derularea activităților de voluntariat, riscul de aplicare a unor sancțiuni pentru această neconformare, poate apărea din partea inspectorilor de muncă.

Aceștia pot, în cazul în care activitatea de voluntariat nu întrunește toate condițiile formale și informale prevazute de lege, să recalifice activitatea de voluntariat în muncă și să o considere ca fiind prestată fără forme legale, sancționată cu amenda contravențională cuprinsă între 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoana identificată, aplicabilă pentru identificarea a cel mult cinci persoane iar pentru identificarea unui numar mai mare de 5 persoane care desfășoară activități de voluntariat fără îndeplinirea corespunzătoare a tuturor condițiilor impuse pentru acest tip de activitate, fapta este considerata infracțiune și se sancționează cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda penală.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *