Industrii

Artă | Cultură

Ministerul Culturii este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.

La nivel legislativ și instituțional, Ministerul Culturii asigură reglementarea și cadrul normativ specific domeniului, ca și reprezentarea internațională a Statului român în materie de artă, cultură și patrimoniu. La nivel de management, Ministerul se ocupă de administrarea și gestionarea bunurilor, bugetelor și fondurilor alocate (prin subvenții sau finanțări nerambursabile) și de îndrumarea, sprijinul și controlul instituțiilor aflate în subordine.

Sistemul instituțiilor subordonate Ministerului Culturii:

Strategii și politici culturale. Legal assistance - Sistemul instituțiilor

Casa de Licitații A10 by Artmark este principala platformă de promovare culturală și partener în susținerea acțiunilor caritabile din piața Est-Europeană de artă.

Anul 2023 în piața românească de artă a fost remarcabil printr-un tur de forță de 50 de licitații (este al 3-lea an succesiv în care Artmark reușește să organizeze anual un volum de 50 de licitații), cu obținerea unui total al vânzărilor de 10,2 milioane de euro, din care 9,1 milioane de euro în vânzări publice, cu realizarea unei rate medii de adjudecare de 70%, completată cu peste 1,1 milioane de euro în vânzări private, cu insistarea pe diversitatea tematicilor promovate și varierea agregării acestora (29 de tematici, inclusiv una nouă, destinată audiențelor tinere), precum și cu o continuare a dezvoltării internaționale – acesta a fost anul 2023, cu rezultate solide și laborioase, care au consolidat creșterile de piață, pe diferite segmente, ale anilor anteriori.

Poate datorită contextului economic recesionar și inflaționist, 2023 a fost anul în care segmentul de piață de artă clasică și modernă, stagnant în ultimii 3 ani în fața avântului segmentului de artă contemporană, a revenit viguros în prim-plan. Anul 2023 a reținut atenția prin vânzări marcante ale unor exponenți ai modernismului și ai impresionismului românesc, realizând (sau situându-se în zona unor mai vechi) recorduri tematice, cu artiști precum:

Strategii și politici culturale. Legal assistance - arta clasica

Segmentul de artă contemporană a pieței a performat la rându-i, obținând câteva recorduri absolute de autor pentru artiștii formatori de scenă artistică – și de piață culturală.

Strategii și politici culturale. Legal assistance - arta contemporana

În România bibliotecile sunt încă privite ca spații care adună colecții de cărți destinate împrumutului, dar realitatea ultimilor ani dovedește faptul că rolul bibliotecii este în continuă schimbare și transformare datorită introducerii noilor tehnologii, datorită concurenței cu diferitele media, cu alte instituții de cultură, precum și datorită schimbării de mentalitate a noilor generații.

Sistemul național de biblioteci  este constituit din Biblioteci Naționale, Biblioteci Universitare, Biblioteci publice (Județene, Municipale, Orășenești și Comunale), Biblioteci specializate și Biblioteci școlare. Astfel, din punct de vedere numeric comparativ cu anul 2022 se constată o scădere a numărului acestora cu 869 de unități, cea mai mare scădere fiind înregistrată de bibliotecile școlare, de 526 de unități dar totuși îngrijorătoare fiind închiderea a 6 filiale de bibliotecă județeană, 7 biblioteci orășenești și a 253 de biblioteci comunale. Trebuie menționat că cele 260 de biblioteci de drept public, orășenești și comunale, au fost închise prin încălcarea Legii 334/2002 Legea bibliotecilor.

Strategii și politici culturale. Legal assistance - biblioteci

În patrimoniul sistemului național de biblioteci se aflau un total de 154.390.519 volume în anul 2022, cu 6.463.422 volume mai puțin comparativ cu anul 2019. Achiziția de volume realizată de biblioteci în anul 2022 este de 1.486.420 volume, cu 271.083 volume mai puțin decât în anul 2019.

Strategii și politici culturale. Legal assistance - volume

Utilizarea bibliotecilor în anul 2022  poate fi sintetizată prin eliberarea a 18.642.506 volume, cu 14.621.725 volume mai puțin decât în anul 2019, în mod evident înregistrându-se și o scădere a numărului de utilizatori activi. Astfel, în anul 2022 se înregistrează un număr de 2.361.976 utilizatori activi, mai puțin cu 739,994 utilizatori prin comparație cu valoarea din 2019. Astfel utilizatorul anului 2022 a împrumutat în medie 7,89 volume pe an, de asemenea putem considera că 12,27 % din populația României (19.237.691 locuitori în anul 2019) frecventează serviciile oferite de bibliotecă, mai puțin cu 3,85 % comparativ cu anul 2019.

Strategii și politici culturale. Legal assistance - utilizarea bibliotecilor

Activitatea cultural educativă a sistemului național de biblioteci, în afara serviciilor tradiționale de informare și documentare, poate fi sintetizată prin programe și proiecte educative derulate de bibliotecă alături de participanții la acestea. Din graficele de mai jos este vizibilă participarea cu precădere la acestea a școlarilor de gimnaziu.

Strategii și politici culturale. Legal assistance - programe si proiecte
Strategii și politici culturale. Legal assistance - activitati in cadrul programelor si proiectelor

În anul 2022 la programele culturale educative organizate de biblioteci au participat un număr de 1.225.403 persoane, reprezentând 6,36 % din populația României.

Serviciile derulate de sistemul național de biblioteci în anul 2022 au angrenat un număr de 3.587.379 persoane sau 18,64 % din populația țării a beneficiat de servicii culturale și info-documentare organizate de biblioteci.

Strategii și politici culturale. Legal assistance - participanti

Articole în domeniu