Banca Naţională a României este banca centrală a României. Este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti.
Începând cu 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), iar Guvernatorul BNR, membru al Consiliului General al Băncii Centrale Europene (BCE).
Banca centrală are competenţa exclusivă de autorizare şi reglementare în domeniul bancar şi este responsabilă cu supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar.
Din decembrie 2015 BNR este autoritate națională de rezoluție pentru sectorul bancar.
Autoritatea Bancară Europeană (ABE) este o autoritate independentă a UE care are ca obiectiv asigurarea unui nivel eficient şi consecvent de reglementare şi supraveghere prudenţială în întregul sector bancar din UE. Obiectivele sale generale sunt menţinerea stabilităţii financiare în UE şi asigurarea integrităţii, eficienţei şi bunei funcţionări a sectorului bancar.
ABE face parte din Sistemul european al supraveghetorilor financiari (SESF), format din trei autorităţi de supraveghere: Autoritatea Europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA), Autoritatea bancară europeană (ABE) şi Autoritatea europeană de asigurări şi pensii ocupaţionale (EIOPA). Sistemul cuprinde, de asemenea, Comitetul European pentru risc sistemic (CERS), precum şi Comitetul comun al autorităţilor naţionale şi Europene de supraveghere.
În perioada ianuarie – decembrie 2023 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 22,694 milioane Euro, comparativ cu 26,040 milioane Euro în perioada ianuarie – decembrie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 2,990 milioane Euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 204 milioane Euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 9 milioane Euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 143 milioane Euro.
Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 6,587 milioane Euro (comparativ cu 10,039 milioane Euro în perioada ianuarie – decembrie 2022), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 6,548 milioane Euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 39 milioane Euro.
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 17.4 la sută în perioada ianuarie – decembrie 2023, comparativ cu 17.9 la sută în anul 2022. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 decembrie 2023 a fost de 5.6 luni, în comparație cu 4.4 luni la 31 decembrie 2022.
Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2023 a fost de 97.4 la sută, comparativ cu 82.4 la sută la 31 decembrie 2022.
Biroul de Credite este o instituție care are drept acționari 20 de bănci care adună informații despre clienții băncilor ca să obțină o evidență clară a modului în care se desfășoară plata ratelor, cine plăteşte, cine nu plăteşte.
Banca te va înștiința cu 15 zile înainte că ai întârziat cu plata unei rate și că va transmite această informație către Biroul de Credite.
Dacă ai nevoie să nu apari cu istoric negativ, poți trimite o solicitare să fii șters de pe lista neagră și este complet gratuit. Condiția ca banca să te raporteze la Biroul de Credit este să fii notificat. Deci, nu ai cum să ai vreo surpriză și să te trezești că te afli pe listă și tu habar nu aveai.
Nu poți solicita băncii să fii șters de pe listă, deoarece Biroul de Credit nu este decât o bază de date, un intermediar între tine şi bancă. Trebuie să te adresezi direct Biroului de Credit.