Industrii

Asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) și-au propus pentru anul 2024 următoarele obiective strategige:
  • Ststenabilitatea și reziliența piețelor financiare nebancare;
  • Consolidarea încrederii în piețele de produse financiare nebancare;
  • Actualizarea cadrului de reglementare;
  • Consolidarea funcțiilor de supraveghere;
  • Cooperarea cu autoritățile europene de supraveghere și relațiile internaționale

Și a priorităților-cheie care derivă din tendințele noilor cadre de reglementare la nivel european.

Prioritățile autorității pentru anul 2024 vizează stabilitatea financiară și funcționarea sănătoasă a piețelor financiare nebancare, îmbunătățirea supravegherii și consolidarea protecției consumatorilor. Aceste priorități sunt abordate în corelație cu factori tematici de actualitate legați de dezvoltarea durabilă și tranziția verde, respectiv tranziția digitală și inovația tehnologică (finanțele digitale).

La 30 septembrie 2023, 25 de asigurători autorizați și reglementați de ASF derulau activitate pe piața asigurărilor din România, față de 26 de companii active la finalul anului 2022, ca urmare a retragerii autorizației de funcționare a societății Euroins România în cursul lunii martie 2023. Dintre cele 25 de societăți ce desfășurau activitate, 12 societăți au practicat numai activitate de asigurări generale (”AG”), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (”AV”) și 6 au practicat activitate compozită.

În primele nouă luni ale anului 2023, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13.1 mld. Lei, în creștere cu circa 9% față de valoarea înregistrată în perioada similară din anul anterior. Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, meținându-se la un nivel similar cu cel înregistrat și în perioada similară a anului anterior.

Potrivit unei cercetări realizate de KPMG la solicitarea UNSAR, în primul semestru din 2023, Regiunea de dezvoltare formată din Mun. București și Jud. Ilfov conducea în clasamentul regiunilor cu cele mai mari locuințe protejate prntr-o asigurare facultativă. Aproape 2 din 5 locuințe din această regiune erau asigurate, adică cu 7% mai mult decât în aceeași perioadă în anul 2022.

Asigurări

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate de o asigurare facultativă, ceea ce înseamnă că 4 din 5 locuințe rămân în continuare neprotejate în fața incendiilor, exploziilor, a avariilor produse instalațiilor interioare ale clădirii, precum și în cazul altor evenimente care pot afecta negativ viața și bugetul unei familii.

Groupama Asigurări în primul semestru al anului 2023 a devenit liderul întregii piețe a asigurărilor, având subscrieri de 1.99 mld. Lei (cu un avans de 27.8% față de perioada similară a anului trecut, având un avans al subscrierilor de 27.8%, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 1.99 mld. Lei, urmat de Allianz-Țiriac cu subscrieri de 1.72 mld. Lei și Omniasig cu 1.11 mld. Lei.

Piaţa asigurărilor, pe total, a avut un avans modest al subscrierilor, de 3.7%, până la 9.1 mld. Lei, din care 83% sunt subscrieri din zona asigurărilor generale, însemnând 7.6 mld. Lei, iar 17% sunt subscrieri din zona asigurărilor de viaţă, însemnând 1.5 mld. lei.

Segmentul asigurărilor generale este condus tot de Groupama Asigurări, cu subscrieri de 1.95 mld. Lei, urmat de Allianz-Ţiriac cu 1.55 mld. Lei şi Omniasig cu 1.10 mld. Lei.

Principalii pe zona asigurărilor de viaţă sunt NN Asigurări de Viaţă, lider în continuare cu subscrieri de 501 mil. Lei în primul semestru din 2023, urmat de Metropolitan Life cu subscrieri de 312 mil. Lei, iar podiumul este completat de BCR Asigurări de Viaţă, care a consemnat un volum al subscrierilor de 296 mil. Lei.

Articole în domeniu