Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/legalbus/public_html/wp-content/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Agricultura – Legal to Business

Resursa inepuizabila lipsita de exploatarea adecvata

Cifrele rezultate in urma celui mai recent Recensamant General Agricol realizat de Institutul National de Statistica in anul 2010  aratau o deteriorare a acestei ramuri prin raportare la ultimul recensamant similar realizat in 2002.

Afacerile desfasurate in agricultura au cunoscut insa un trend ascendent in ultimul an datorat, cel mai probabil, interesului manifestat de investitorii straini pentru tara noastra. Aparent, agricultorii au inceput a se numara printre principalii favoriti ai mediului de afaceri autohton. Avand la dispozitie o generoasa suprafata agricola si cheltuieli de exploatare mai mici, raportat la celelalte tari din Uniunea Europeana, agricultura se desfasoara astazi pe o suprafata agricola utilizata de 13.306.000 ha (din care teren arabil 8.306.000 ha, pasuni si fanete 4.506.000 ha, 312.000 ha culturi permanente si 182.000 ha gradini familiale).

In fapt, agricultura in Romania nu primeste sustinerea de care are nevoie

Desi agricultorii autohtoni au inteles ca pentru a beneficia de avantajele unui mediu economic in continua evolutie dar si pentru a ramane competitivi, activitatea lor, ca oricare alta activitate economica, trebuie organizata in diverse forme de exploatatii agricole cu personalitate juridica. Astfel, in 2010 se numarau in Romania numai 5.856 de exploatatii agricole cu personalitate juridica din totalul de 13.306 exploatatii agricole.

In ciuda acestor cifre, agricultura profesionista in Romania nu primeste sustinerea de care are nevoie pentru a ramane pe piata. In continuare exploatatiile agricole fara personalitate juridica, in numar de 7.450, raman dominante in acest domeniu, descurajate fiind de inconsistenta avantajelor efective dobandite ca urmare a functionarii sub o forma sau alta de organizare.

In incheierea relatarii acestor date statistice*, este important de amintit ca in Romania sunt si 896.000 ha de suprafata agricola neutilizata, suprafata relevanta pentru interesul aratat acestui domeniu.

Agricultorii incep sa isi indrepte atentia catre consultanta, intelegand ca pentru a nu intampina obstacole, este nevoie de cunoasterea si respectarea regulilor impuse de stat pe parcusul desfasurarii jocului, dar si de organizarea activitatii in conformitate cu reglementarile europene.

Adaptarea la cerintele impuse de piata, preintampinarea conflictelor care pot aparea si asocierea in diverse organizatii s-au dovedit a fi masuri intelepte pe care agricultorii le adopta tot mai frecvent pentru a-si tine investitiile la adapost de riscuri.

______________________________

*Datele statistice au fost preluate de pe 

ARTICOLE IN DOMENIU

Sediul social al societatilor

Indiferent de forma pentru care optati pentru organizarea societatii, in alegerea sediului social trebuie sa pastrati in minte, pe langa centrul...

Citeste mai mult

2013: Un an profitabil fara daunatori

În asigurarea obținerii unei producții agricole competitive pe plan comunitar și a unei recolte superioare atât cantitativ cât și calitativ, un rol ...

Citeste mai mult
Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search