Industrii

Mediul înconjurător

Agenția Națională pentru Potecția Mediului (ANPM) este o instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, în subordinea autorității publice centrale pentru protecția mediului.

ANPM este organ de specialitate al administrației publice centrale cu competențe în implementarea la nivel național a politicilor, strategiilor și a legislației în domeniul protecției mediului. Aceasta are în subordine 42 de agenții județene, insitutiții publice cu persoanlitate juridică, finanțate integral de la bugetul de stat.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.

Misiunea MMAP este de a proteja mediul, apele și pădurile, cu scopul de a garanta generației actuale și celor viitoare un mediu curat și sănătos, protejarea naturii, creșterea calității vieții, în corelare cu o dezvoltare economic verde și competitivă, cu emisii reduse de dioxid de carbon și eficiență din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plătește” și „responsabilitatea producătorului”. Aceasta funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în coordonarea Ministerului Mediului.

AFM gestionează programe finanţate din fonduri naţionale şi este finanţată integral din venituri proprii şi răspunde de gestionarea Fondului pentru mediu. Fondul pentru mediu este fond public, deductibil din punct de vedere fiscal, iar veniturile acestuia constituie venituri publice, ce fac parte din bugetul general consolidat, constituite printr-o lege specială ce stabileşte şi destinaţiile acestora.

AFM susţine finanţarea pentru 26 categorii de proiecte şi programe naţionale în vederea dezvoltării durabile a României.

Serviciul Contencios din cadrul Direcției Juridice are ca principală activitate reprezentarea AFM în fața instanțelor judecătorești, arbitrajelor, organelor de urmărire penală, prin formularea în scris a tuturor actelor procedurale. Această activitate a fost desfășurată în anul 2022 de 12 consilieri juridici și un șef de serviciu.

La nivelul Serviciului Contencios, în cursul anului 2022 au fost:
  • înregistrate 188 acțiuni noi;
  • suspendate 17 dosare;
  • finalizate 323 dosare.

La data de 31.12.2022, numărul dosarelor active instrumentate de Serviciul Contencios era de aproximativ 1.050 dosare.

Dosarele noi înregistrate au avut ca obiect: anulare acte administrative, contestații la executare, contestații acte administrative, dosare penale, suspendare executare, pretenții, alte cereri.

Totodată, în cadrul Serviciului Contencios sunt înregistrate aproximativ 336 dosare penale pe rolul parchetelor/instanțelor de judecată având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală, constituire grup infracțional, abuz și neglijență în serviciu. În cursul anului 2022 au fost înregistrate 60 dosare penale noi și 29 dosare finalizate.

Suplimentar față de activitățile curente, o parte din consilierii juridici din cadrul Serviciului Contencios au desfășurat inclusiv activități în comisiile de analiză și evaluare a proiectelor depuse de către solicitanții de finanțare, precum și comisiile de soluționare a contestațiilor din cadrul Programelor Adminsitrației Fondului pentru Mediu, fiind analizate 3.069 dosare în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice.

În vederea digitalizării, în cursul anului 2022, au fost scanate dosarele de instanță gestionate de Serviciul Contencios și încărcate în aplicația informatică. Totodată, au fost reconstituite, în întregime, 576 dosare de executare.

Serviciul Insolvență și Soluționare Plângeri Prealabile este un compartiment din cadrul AFM, subordonat Direcţiei Juridice şi coordonat de către un şef de serviciu.

În anul 2022 pe rolul instanţelor de judecată erau înregistrate 1.479 de dosare, din care 316 dosare noi înregistrate în perioada 01.01.2022 – 31.12.2022.

În perioada 01.01.2022 – 31.12.2022 au fost repartizate Serviciului Insolvență și Soluționare Plângeri Prealabile un număr de 7.018 documente, iar activitatea curentă a vizat urmatoarele aspecte:

protecția mediului înconjurător - activitatea juridica

Administrația Fondului pentru Mediu, în calitate de organ fiscal, administrează creanțele fiscale din care se constituie Fondul pentru mediu, iar pentru aducerea la îndeplinire a acestei atribuții desfășoară activități de control fiscal și control inopinat prin intermediul organelor proprii de control din cadrul Direcției Inspecție Fiscală.

În perioada 01.01.2022 – 31.12.2022, inspectorii Direcţiei Inspecţie Fiscală au:
  • desfășurat 1.163 acțiuni de inspectie din care: acțiuni de control inopinate, având ca scop verificarea modului de constituire, declarare şi plată a obligaţiilor la bugetul Fondului pentru mediu la un număr de 1.095 de contribuabili (Anexa 1) și actiuni de inspectie fiscală la un număr de 57 de contribuabili.
  • au definitivat 68 de rapoarte de inspecţie fiscală, valoarea debitelor stabilite este de 229.456.582 lei.
  • au aplicat societăților verificate un număr de 510 de sancțiuni pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, din care 18 amenzi în valoare de 27.500 lei și 492 Avertismente.
  • analizat 5.819 dosare, referitoare la derularea „Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, aprobat prin Ordinul 1287/2018, cu modificările și completările ulterioare.
  • emis 1.045 adrese, dintre care 783 externe și 262 interne.
  • emis 735 ordonanțări de plată către Direcția Economică.
Administraţia Fondului pentru Mediu a avut încasări totale în valoare de 887.275.356,49 lei din care:
  • 019.836,08 lei reprezentând încasările brute din taxa auto pentru autovehicule(sume restituite de ANAF/sume retur/conturi închise);
  • 255.520,41 lei reprezentând obligaţii la Fondul pentru mediu conform O.U.G. nr. 196/2005, cu modificările şi completările ulterioare (încasări brute din taxe şi contribuţii, inclusiv dobândă), înregistrând o creștere de 10,8% față de previzionarea inițială.
În anul 2022 s-au înregistrat la Administrația Fondului pentru Mediu 34.674 cereri de eliberare a certificatelor de atestare fiscală privind obligațiile la Fondul pentru mediu prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii on-line“, dintre care:
  • 748 cereri au fost soluționate prin emiterea certificatului de atestare privind obligaţiile la Fondul pentru mediu;
  • pentru 4.926 cereri nu au putut fi emise certificate, situația declarațiilor la Fondul pentru mediu fiind incompletă, ca urmare, au fost transmise notificări în acest sens către solicitanți.
S-a acordat asistență contribuabililor pe probleme de proceduri fiscale și metodologice prin mijloace specifice, după cum urmează:
  • au fost soluționate 1.694 adrese pe diverse teme (puncte de vedere cu privire la prevederile legislative în vigoare, explicații solicitate, solicitări de fișe de declarații și plăți, solicitări de sold, sistemul de depunere online a declarațiilor etc.);
  • au fost emise 731 notificări către contribuabili referitoare la nerespectarea reglementărilor legale în ceea ce privește completarea și transmiterea declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu;
  • au fost primite 11.400 de solicitări pe adresa de e-mail directă a biroului, dintre care peste 95% au primit răspuns într-un interval de 24-72 ore;
  • au fost soluționate 1.116 solicitări telefonice întregistrate prin centrala AFM, fie prin contractarea telefonică a solicitanților, fie prin transmiterea de e-mail-uri cu informațiile necesare.

Articole în domeniu