
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) este unică autoritate publică de stat în domeniile cadastrului, publicității imobiliare, geodeziei şi cartografiei.
Principalul obiectiv al ANCPI îl constituie înregistrarea tuturor imobilelor din Romania în sistemul integrat de cadastru si carte funciară.
Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) este o instituție publică, subordonată Secretariatului General al Guvernului și condusă de un președinte cu rang de secretar de stat, numit de Prim-ministrul României.
Misiunea ANAP este de a asigura legalitatea, transparența și eficiența achizițiilor publice din România.
În anul 2022, autoritățile și entitățile contractate din țara noastră au finalizat prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice un număr de 17,905 proceduri de atribuire. Distre acestea, 83 au fost inițiate în anul 2020, 3,522 în anul 2021, iar cele mai multe, respectiv, 14,300 în anul 2022.
Ca și în anii anteriori, în anul 2022 s-a păstrat tendința generală de utilizarea procedurii simplificate, acest tip de procedură reprezentând aproximativ 70% din numărul procedurilor încheiate. Procedura simplificată este urmată de licitația deschisă, cu un procent de aproximativ 28%. Celelalte tipuri de proceduri derulate pentru atribuirea contractelor publice însumează, pentru intervalul analizat, puțin sub 2%.
Tot în anul 2022 autoritățile/entitățile contractante din țara noastră au încheiat un număr de 27,916 contracte publice. În funcție de tipul contractului încheiat, datele statistice au evidențiat faptul că cele mai multe au avut ca obiect furnizarea de bunuri (54%) iar cele mai puține, execuția de lucrări (21%). În ceea ce privește contractele de achiziție publică care au avut ca obiect prestări de servicii, acestea au reprezentat un sfert (25%) din contractele încheiate în anul 2022.
Pentru anul 2022, valoarea estimată a celor 17,905 proceduri de achiziție publică finalizate a fost de 112,427,193.19 mii lei, ceea ce exprimat în monedă unică, la un curs mediu BNR de 4,9315, reprezintă 22,797,768.06 mii Euro. Și pentru acest interval de raportare sursele de finanțare au fost constituite atât din fonduri bugetare cât și din finanțări externe.
Anul 2023 vine cu schimbări importante pe piața imobiliară din România. Propunerea legislativă privind organizarea activității de intermediere imobiliară a fost depusă la Camera Deputaților și înregistrată la Senatul României pentru dezbatere în prima etapă de legiferare.
Legea va reglementa profesia de intermediar imobiliar, ce va putea fi exercitată atât de persoane fizice (agent imobiliar), cât și de persoane juridice (agenții imobiliare) și va defini activitățile profesionale specifice intermediarului imobiliar și a rolului său în cadrul unei tranzacții imobiliare.
Aceasta prevede obligativitatea încheierii unui contract scris cu clientul pentru exercitarea activității profesionale și obligativitatea efectuarii unui curs de formare profesională inițială pentru a intra în profesie (180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore de practică) și a absolvirii acestui curs. De asemenea, se va înființa Registrul Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), ca mijloc transparent de evidență, în care toți agenții imobiliari sunt obligați să se înscrie pentru a putea profesa. Se prevede și reatestarea agenților imobiliari la un interval de 3 ani, în scopul formării profesionale continue, iar activitățile de intermediere imobiliară pot fi desfășurate doar după obținerea Autorizației de agent imobiliar și înscrierea în RENII.