Piata de Internet fix la sfarsitul anului 2013 a inregistrat o crestere la nivelul numarului de conexiuni de 7% fata de anul anterior
Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix in banda larga era, la sfarsitul anului trecut, de 46,2% din gospodarii, in crestere cu 3,4% fata de 2012, concretizata in 3,5 milioane de utilizatori persoane fizice si 0,3 milioane utilizatori persoane juridice. In mediul urban s-au inregistrat 2,8 milioane de conexiuni iar in mediul rural 1 milion. Din numarul total de conexiuni, cele mai multe (1,9 milioane) au fost cele de tipul FTTB (Fiber to the Building), urmate de FTTC/FTTN (Fiber to the Curb / Fiber to the Node).
Utilizarea telefoniei fixe este in scadere cu 7 procente fata de 2012
Astfel, la o rata de penetrare de 51% in gospodarii, operatorii de telefonie fixa au dezvoltat 4,7 milioane linii de acces, cu un trafic de 5,1 miliarde de minute. Consumul, distribuit intre cei 4,04 milioane de abonati la serviciile de telefonie fixa, calculat de ANCOM la o medie de 1 ora si 30 min lunar si la 3 minute 14 secunde durata unui apel.
O crestere cu 7 puncte procentuale a cunoscut, la sfarsitul anului 2013, piata de internet mobil care a inregistrat 13,6 milioane de conexiuni active
Rata de penetrare a pietei era, la sfarsitul anului 2013 de 48% din locuitori, in crestere cu 12% fata de anul anterior. Cele 9,6 milioane de utilizatori de conexiuni in banda larga se impart in mod egal in utilizatori pe baza de abonament si utilizatori pe baza de cartele preplatite, cate 4,8 milioane. Cresterea este spectaculoasa in randul consumatorilor de internet mobil pe baza de cartele preplatite, cu 54% mai multi fata de 2012, in timp ce increderea utilizatorilor in serviciile pe baza de abonament a crescut usor in 2013, ducand la o crestere a numarului de utilizatori de numai 19 procente fata de anul anterior.
22,9 milioane de utilizatori activi ai pietei de telefonie mobila au inregistrat un consum de 63,6 miliarde minute, aducand in 2013 o crestere a consumului de minute cu 3,3% fata de anul precedent
In continuare 13,5 milioane de utilizatori de cartele preplatite reprezinta 56% din traficul de voce, in timp ce restul de 44% din trafic este inregistrat de cei 9,4 milioane de utilizatori pe baza de abonamente. La fel ca in 2012, si anul trecut, tot convorbirile in reteaua proprie a utilizatorilor reprezentau majoritatea de 85% din consumul total de minute.
Traficul d emesaje scrise a inregistrat 16,9 miliarde unitati, in timp ce ANCOM a calculat o durata medie a apelului de 2 minute si 23 secunde si o durata medie lunara a apelului / utilizator de 3 ore si 53 minute.
In ce priveste roamingul, utilizatorii de telefonie mobila au consumat 423 milioane de minute, din care 105 milioane de minute au fost apelurile initiate iar 318 milioane de minute au cuantificat apelurile primite.
Serviciul de portabilitate, reglementat din 2008 si in Romania, a cunoscut o crestere a cererii si in 2013
Unul dintre angajamentele asumate de Romania in conformitate cu Capitolul 19 al negocierilor de aderare la Uniunea Europeana este implementarea portabilitatii numerelor constituie, fiind considerata o masura eficienta de stimulare a concurentei in sectorul comunicatiilor electronice.
Portabilitatea numerelor ofera beneficiarilor serviciilor oferite de operatorii de comunicatii mobile posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie, ceea ce asigura utilizatorilor de telefonie o mai mare libertate de alegere si determina furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte tot mai atractive.
Serviciul de portabilitate este oferit publicului de către toti furnizorii functionali de servicii de telefonie fixa si mobila din Romania incepand cu 21 octombrie 2008.
ANCOM a implementat portabilitatea în Romania şi a impus furnizorilor obligatia de a oferi acest serviciu propriilor clienti. Prin deciziile luate privind implementarea portabilitatii numerelor de telefon si cea privind adoptarea conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor, ANCOM a creat cadrul legal pentru ca portabilitatea numerelor sa devina o realitate si pentru utilizatorii romani.
Rapoartele publicate pe site-ul ANCOM arata o utilizare in continua crestere a acesui serviciu, pana in 2013 ajunagnadu-se la un numar de 1.207.425 de numere portate, din care in 2013, lunar, aproape 23.000 de utilizator alegand serviciile unui alt operator de telefonie decat cel ale carui servicii le-a folosit initial. 70% din consumatorii portati au fost utilizatorii de telefonie mobila.
Liderul operatorilor in functie de numerele mobile primite in retea a fost in 2013 Vodafone, coada clasamentului fiind ocupata de RCS&RDS, care ocupa locul 4 cu un numar de 8.299 de numere primite de la alti operatori. Clasamentul se inverseaza cand vine vorba despre numerele fixe primite in retea, in care topul este condus de RDS&RCS cu 106.552 numere primite. Mai multe detalii si date statistice in legatura cu portarea numerelor sunt redate in graficul de mai jos, preluat de pe site-ul ANCOM.
Rata de penetrare a pietei de retransmisie TV a fost de 85,1%, in 2013 , in crestere cu 4% fata de anul precedent
Operatorii din piata retransmisiei TV au in total 6,4 milioane de abonati, inregistrand o usoara crestere, raportat la aceeasi perioada din 2012. Astfel, cea mai mare pondere o au cele 4,1 milioane de abonati ai retelelor prin cablu, urmata de cele 2,2 milioane de abonati la retele satelit de tip DTH.
81% din cele 3,2 milioane de abonati ai operatorilor de retransmisie TV din mediul urban au optat pentru retelele de cablu, in timp ce 61% din cele 2,5 milioane de abonati din mediul rural au optat pentru retele de satelit de tip DTH. [fa type=”hand-o-down”]
Veniturile din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice in Romania in anul 2012 au atins 14,83 miliarde de lei (3,33 miliarde de Euro)
Veniturile din serviciile prestate pe piata cu amanuntul de comunicatii electronice au atins valoarea de 11,25 miliarde de lei, reprezentand mai mult de trei patrimi din piata de comunicatii electronice (76%). Piata a fost impartita intre serviciile de telefonie mobila (5,45 miliarde de lei, 37%), serviciile de acces la internet (2,16 miliarde lei, 15%), serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale (1,58 miliarde lei, 11%) si serviciile de telefonie fixa (1,44 miliarde de lei, reprezentand numai 10% din veniturile pe piata cu amanuntul).
O crestere de 17,4% a veniturilor a fost inregistrata in 2012 fata de anul anterior din serviciile de acces la internet si de 45,3% cele de acces la internet la puncte mobile (conform graficului de mai jos, preluat de pe site-ul ANCOM).
In schimb, veniturile din piata de gros din industrie sunt in scadere cu 4,4% fata de 2011, aducand operatorilor venituri de 3,59 miliarde lei.
ARTICOLE IN DOMENIU

Legal to Business – Cum alegem numele unui domeniu web?
Dacă afacerea ta este exclusiv online, prezenței și denumirii sale pe Internet li se cuvine o atenție specială prin alegerea unui domeniu web ...
Citeste mai mult
Peste 1,5 milioane de numere portate in România
Astfel, din octombrie 2008 când a fost lansat acest serviciu și până la începutul lui octombrie 2014 au fost portate 1.565.031 de numere, dintre...
Citeste mai mult
Sediul social al societatilor
Indiferent de forma pentru care optati pentru organizarea societatii, in alegerea sediului social trebuie sa pastrati in minte, pe langa centrul...
Citeste mai mult
Codul de conduită adoptat de ANCOM – industria telecom
ANCOM a adoptat Codul de conduită care reglementează modalitatea de utilizare a numerelor naționale scurte interne și a codurilor scurte ...
Citeste mai mult
Date personale. Responsabilitati in procesare
Importanta conformarii la cerintele privind protectia datelor cu caracter personal nu a fost nicicand mai evidenta ca astazi. La un an dupa ...
Citeste mai mult