
Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul managementului calităţii în sănătate, care funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Scopul ANMCS constă în asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare.
ANMCS este finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Institutul Național de Sănătate Publică este instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății, ce desfășoară asistența de sănătate publică, coordonând tehnic și metodologic activitatea de specialitate în domeniul fundamentării, elaborării și implementării strategiilor privitoare la prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile și netransmisibile, controlul sănătății în relație cu mediul de viață și muncă și a politicilor de sănătate publică din domeniile specifice, la nivel național și regional.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este instituţie publică, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă asigurarea funcţionării unitare şi coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România.
CNAS are în subordine casele judeţene de asigurări de sănătate (CAS), Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ).
Pe parcursul anului 2022, accesul populației la servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în mod echitabil și nediscriminatoriu a fost asigurat prin încheierea de contracte cu toți furnizorii care au îndeplinit criteriile de evaluare/acreditare. Astfel, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate au fost încheiate 25.297 contracte și acte adiționale pe toate domeniile de asistență medicală.
Evoluția contractelor și actelor adiţionale încheiate în perioada 2018-2022, pe tipuri de asistenţă medicală:
În anul 2022, comparativ cu anul 2021, numărul contractelor și actelor adiționale încheiate de casele de asigurări sociale de sănătate cu furnizorii de servicii medicale a fost într-o ușoară scădere (aproximativ 1,27%). Domeniile de asistenţă medicală care au înregistrat o uşoară creștere sunt ambulatoriul de medicină dentară (4,12%), ambulatoriul paraclinic (3,24%) și spitalele (0,72%), iar domeniile care au înregistrat o uşoară scădere sunt dispozitivele medicale în ambulatoriu (2,57%) și medicina primară (2,51%).
La data de 31.12.2022 erau în contract cu casele de asigurări de sănătate 10.144 medici de familie care aveau înscriși pe liste un număr de: 16.355.740 asigurați şi 3.748.592 beneficiari de servicii medicale din pachetul minimal.
Ministerul Sănătăţii este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului României și reprezintă autoritatea centrală în domeniul asistenţei de sănătate publică.