Incepand cu 4 august 2014, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei si-a propus reducerea cu 19% a consumului pana in 2020, pentru ca Romania sa poata respecta obligatiile impuse de UE.

In acest sens, prin Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 a fost infiintat in subordinea ANRE, Departamentul pentru eficienta energetica cu atributiuni in domenii ample, de la supravegherea pietei de echipamente si aparate pentru care exista reglementari specifice privind eficienta energetica si proiectarea ecologica si pana la elaborarea propunerilor de politici si legislatie secundara in domeniul eficientei energetice.

Consumatorilor care inregistreaza un consum anual de peste 11,63 MWh (aproximativ 0,970 MWh/luna) li s-au impus noi obligatii pentru neindeplinirea carora sunt prevazute sanctiuni care pot atinge si 200.000 lei.

Printre noile obligatii impuse consumatorilor incepand cu 4 august, se numara:

  1. efectuarea unui audit energetic pe intregul contur de consum energetic,
  2. intocmirea de programe de imbunatatire a eficientei energetice care includ masuri pe termen scurt, mediu si lung,
  3. raportarea anuala privind consumul total anual de energie, precum si analiza energetica a consumatorului de energie in baza unui chestionar.

Operatorii economici care nu au realizat audituri energetice pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sunt obligati sa le realizeze pana la 5 decembrie 2015. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, dezvolta programe pentru a incuraja IMM-urile sa se supuna auditurilor energetice, precum si pentru punerea ulterioara in aplicare a recomandarilor acestor audituri.

Ministerul Economiei poate sa instituie scheme de sprijin (va fi si suficient de motivat sa o faca?) pentru IMM-uri, inclusiv in cazul in care au incheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic si ale punerii in aplicare a recomandarilor rentabile formulate in urma auditurilor energetice, in cazul in care masurile propuse sunt puse in aplicare, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat.

Cu alte cuvinte “Vant din pupa!” din partea Guvernului Romaniei pentru auditorii energetici, pentru afacerile cu energia regenerabila si pentru prestatorii de servicii energetice.

Eficienta energetica a imobilelor scoase la vanzare ori la inchiriere a fost unul din punctele bifate sanatos, cum numai Romania stie, din lista lunga de obiectivelor impuse de UE privind eficientizarea folosirii resurselor.

Recent Posts
Contact

Pentru orice fel de informații sau stabilirea unei întâlniri vă rugăm să ne contactați.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search