Începând cu 4 august 2014, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și-a propus reducerea cu 19% a consumului până în 2020, pentru ca România să poată respecta obligațiile impuse de UE.
În acest sens, prin Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 a fost înființat în subordinea ANRE, Departamentul pentru eficiența energetică cu atribuții în domenii ample, de la supravegherea pieței de echipamente și aparate pentru care există reglementări specifice privind eficiența energetică și proiectarea ecologică și până la elaborarea propunerilor de politici și legislație secundară în domeniul eficienței energetice.
Consumatorilor care înregistrează un consum anual de peste 11,63 MWh (aproximativ 0,970 MWh/lună) li s-au impus noi obligații pentru neîndeplinirea cărora sunt prevăzute sancțiuni care pot atinge și 200.000 lei.
Printre noile obligații impuse consumatorilor începând cu 4 august, se numără:
- efectuarea unui audit energetic pe întregul contur de consum energetic,
- întocmirea de programe de îmbunătățire a eficienței energetice care includ măsuri pe termen scurt, mediu și lung,
- raportarea anuală privind consumul total anual de energie, precum și analiza energetică a consumatorului de energie în baza unui chestionar.
Operatorii economici care nu au realizat audituri energetice până la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt obligați să le realizeze până la 5 decembrie 2015. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, dezvoltă programe pentru a încuraja IMM-urile să se supună auditurilor energetice, precum și pentru punerea ulterioară în aplicare a recomandărilor acestor audituri.
Ministerul Economiei poate să instituie scheme de sprijin (va fi și suficient de motivat să o facă?) pentru IMM-uri, inclusiv în cazul în care au încheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic și ale punerii în aplicare a recomandărilor rentabile formulate în urma auditurilor energetice, în cazul în care măsurile propuse sunt puse în aplicare, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.
Cu alte cuvinte, “Vânt din pupa!” din partea Guvernului României pentru auditorii energetici, pentru afacerile cu energia regenerabilă și pentru prestatorii de servicii energetice.
Eficiența energetică a imobilelor scoase la vânzare sau la închiriere a fost unul din punctele bifate sănătos, cum numai România știe, din lista lungă de obiective impuse de UE privind eficientizarea folosirii resurselor.