Calitatea de asociat într-o societate cu răspundere limitată (SRL)
Pentru a dobândi calitatea de asociat al unei societăți (existente ori care urmează să fie înființată), în afara inițiativei antreprenoriale care se dovedește în timp, celelalte condiții sunt prevăzute de legea societăților. Este mai cuprinzător să precizăm cui îi interzice legea deținerea calității de asociat:
- persoanele incapabile, potrivit legii;
- persoanele condamnate pentru gestiune frauduloasă, fals, uz de fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare / luare de mită;
- persoanele condamnate pentru infracțiunile prevăzute de Legea nr. 656 / 2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire ți combatere a finanțării actelor de terorism;
- pentru infracțiunile prevăzute în legea insolvenței.
Astfel, orice persoană fizică sau juridică poate deveni asociat cu condiția să fie capabilă și să nu fi fost condamnată pentru una din infracțiunile amintite mai sus. În vederea înregistrării calității de asociat al unei SRL în registrul comerțului, actul constitutiv ori statutul va trebui să cuprindă datele de identificare:
- numele, prenumele, codul numeric personal sau echivalentul acestuia, potrivit legii naționale, locul și data nașterii, domiciliul și cetățenia persoanei fizice sau
- denumirea, sediul, naționalitatea, numărul de înregistrare din evidențele instituțiilor publice în care a fost înregistrată, potrivit legii naționale a persoanei juridice.
Ca asociat al unei SRL se impune subscrierea și varsarea capitalului social la data înregistrării acestei calități în registrul comerțului, dar și participarea la profitul și pierderile înregistrate de societate la încheierea exercițiului financiar. În cazul unui singur asociat, deciziile cu privire la societate sunt luate de asociatul unic în mod individual, în caz contrar, hotărârile pentru societate se iau în mod colectiv în cadrul Adunării Generale a Asociaților.
O SRL poate fi deținută de cel mult 50 de asociați. Pe de altă parte, nicio persoană nu poate avea calitatea de asociat unic decât în cadrul unei singure societăți cu răspundere limitată.
Dat fiind caracterul profund personal al societăților cu răspundere limitată, asociații acestora este bine să împărtășească aceeași viziune cu privire la proiectul pus în aplicare și să aibă interese și valori comune exprimate în cadrul unui plan de afaceri stabilit pe o perioadă rezonabilă de timp.