Capitalul social ințial al SRL-urilor

Formarea capitalului social în societățile cu răspundere limitată este obligatoriu să fie făcută în numerar, în limita a minim 200 Lei. Odată îndeplinită condiția minimului de numerar, capitalul poate fi completat și de aporturi în natură, dar nu în muncă sau servicii ori creanțe.

Asociații sunt cei care participă cu sursele proprii la formarea capitalului. Este recomandabilă previzionarea unei sume care să poată susține cheltuielile societății după înființare pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.

Aducerea unui imobil ca aport la capitalul social transferă proprietatea asupra imobilului respectiv din patrimoniul asociatului în patrimoniul societății. Din acest motiv, se impune condiția semnării actului constitutiv în fața notarului când un imobil constituie aport la capitalul social. Bunurile aduse ca aporturi în natură ale asociatului unic vor fi supuse unui raport de evaluare financiară la data înregistrării societății în registrul comerțului.

În vederea vărsării capitalului social, fondatorul sau fondatorii societății cu răspundere limitată vor solicita unei bănci pe care o preferă alocarea unui număr de cont provizoriu. Banca va fi obligată ca după vărsarea sumelor aferente participării asociaților la capitalul social să elibereze asociaților o atestare prin care să facă dovada vărsământului.

Ulterior îndeplinirii condiției de înregistrare în registrul comerțului, capitalul social va fi vărsat într-un cont curent al societății, deschis după efectuarea dovezi lor de înregistrare. Din acel moment, banii aferenți capitalului social se vor afla la dispoziția societății și nu vor putea fi cheltuiți decât în legătură cu desfășurarea obiectului de activitate al acesteia.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *