Legal to Business – Ce verifici la cumpărarea unei afaceri?

Ce ar trebui să știi despre cumpărarea unei afaceri?

Când găsești o afacere pe care ți-ar plăcea să o cumperi, este necesar să iei în considerare câteva aspecte înainte de a decide dacă să cumperi.

Verifică cu atenție afacerea și răspunde întrebărilor de mai jos. Răspunsurile te vor ajuta să determini dacă afacerea pe care o cumperi este o investiție sigură.

  1. De ce o vinde actualul proprietar?
  2. Care este potențialul de creștere pe care îl are afacerea?
  3. Dacă afacerea este în declin, deții elementele necesare prin care să o salvezi și să atragi succesul afacerii?
  4. Afacerea se află într-o situație economico – financiară sigură? Ai întreprins un audit financiar? Ai analizat situațiile financiare aferente exercițiilor financiare anterioare? Ai analizat impozitele plătite de societate în ultimii 5 ani, anterior cumpărării afacerii?
  5. Ai văzut copii ale tuturor contractelor aflate în derulare?
  6. Societatea se află sub investigație sau a fost investigată vreodată de vreun organism guvernamental? În caz afirmativ, care este stadiul investigațiilor? Care au fost concluziile oricărei investigații anterioare?
  7. Există vreun litigiu pe rolul instanțelor judecătorești sau de arbitraj în care societatea este parte? În caz afirmativ, care este stadiul acestui litigiu?
  8. Societatea are datorii sau angajamente de altă natură? Dacă da, pentru ce sunt asumate aceste datorii sau obligații și care este cuantumul lor?
  9. Care este procentul creanțelor societății trecute de scadență? Câte creanțe se prescriu anual?
  10.  Câți clienți are societatea în mod constant?
  11. Cine alcătuiește piața pentru această afacere? Unde sunt localizați clienții? Toți clienții sunt grupați local sau național ori sunt împărțiți pe întregul glob?
  12. Există variații la încasările societății de la un sezon la altul?
  13. Fiecare client dintre cei existenți generează o parte semnificativă din încasările actuale și trecute ale societății? În caz afirmativ, afacerea va putea supraviețui chiar în absența unui astfel de client?

Rețineți că posibilitatea de a menține afacerea, cel puțin la același nivel și după cumpărare, este direct proporțională cu o bază de clienți cât mai extinsă, altfel, dacă afacerea deservește în principal un singur client, șansele de a-i menține activitatea după cumpărare sunt foarte reduse.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *